Laksa Johor
ASSALAMUALAIKUM....
Apa khabar adik-adik di luar sana...semoga sihat semua hendaknya. Kita dah berada lebih di pertengahan Ramadhan dan ramai yang dah tunjuk kukis memasing nampaknya. Terliur akak tengok, tapi belum sempat lagi la nak mengukis, x tau la sempat ke x ni....harapkan masa cuti nak buat. Itu pun baru ni cuti 3 hari, akak balik kampung berbuka di rumah parents akak dan kampung hubby jugak. Walaupun dah xda kedua-dua mertua, namun sengaja lah menemankan adik hubby yang sorang di rumah pusaka tu....selepas tarawih, lewat malam tu baru akak balik ke rumah parents akak.
Anak-anak dara pun sibuk dah nak ajak mengukis, terutama Najwa tu...haiisshh, maknya ni kerja...ingat kena tunggu wiken ni laaa nak pulun sikit...hehehe. Tapi Najwa kata, mak bancuhkan aje lepas subuh, dia boleh bakingkan....adeeeeiii.. semangat anak dara ku...hehe.
Okeh laaa ni nak wat tayangan basi kat you all....buat laksa johor ni last week dah sebenarnya...hahaha, nasib la kan, baru sempat entry...tu pun banyak tertunggak tu...Terima kasih banyak kepada Sheila yang telah berjaya menggoda tekak akak hari tu, menyentap iman ku betul..hahaha...Apapun, akak suka resepi ni, mudah sangat nak buat dan akak pun guna santan kotak...hehehee...i liiikkeeee...Jom cuci mata je la eh...xyah telan air liur kering tu...hehe
Adeeiii lupa nak letakkan sambal belacan n limau kasturi masa posing laa...tu la nak cepat2 sangat sebab lepas tu nak menggentel buah melaka lak...adeeiii, malas dah nak snap semula gambar... Satu lagi malasnya, kena taip semula resepi Sheila ni...uwaaaa...xleh copy paste sbb tuannya dah terkena cilok gambar hari tu...so pendinding kena lah kuat kan Sheila, akak paham, xpa laaa..ku taip jua... Thanks again Sheila...lebiiuuu....muaahh!
Resepi
Bahan-bahan:
1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut)
Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)
1 kilo ikan kembung
100 gm udang basah
10 gm isi ikan kurau (dibakar)
50 gm udang kering
Bahan B (dikisar):
3 biji bawang besar
15 tangkai cili kering
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 batang serai (diketuk untuk tumis)
2 keping asam gelugur
1 kotak santan
1 paket kerisik
1 paket rempah kari
4 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
10 biji limau kasturi
1 biji timun (diracik halus)
Sedikit tauge segar
Sedikit jeruk
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih
Bahan sambal belacan:
6 biji lada merah
30 gm belacan (dibakar)
1 biji bawang merah
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
2. Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi
3. Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa minit.
4. Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.
5. Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping.
6. Tambah garam dan gula secukup rasa.
7. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½ jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.
8. Rebus spageti dan tos.
9. Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.
Bahan-bahan:
1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut)
Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)
1 kilo ikan kembung
100 gm udang basah
10 gm isi ikan kurau (dibakar)
50 gm udang kering
Bahan B (dikisar):
3 biji bawang besar
15 tangkai cili kering
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
2 batang serai (diketuk untuk tumis)
2 keping asam gelugur
1 kotak santan
1 paket kerisik
1 paket rempah kari
4 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
10 biji limau kasturi
1 biji timun (diracik halus)
Sedikit tauge segar
Sedikit jeruk
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah dan hijau
Sedikit daun kesum/daun selasih
Bahan sambal belacan:
6 biji lada merah
30 gm belacan (dibakar)
1 biji bawang merah
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
2. Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi
3. Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa minit.
4. Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.
5. Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping.
6. Tambah garam dan gula secukup rasa.
7. Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½ jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.
8. Rebus spageti dan tos.
9. Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.
Ikuti kami melalui RSS 2.0.