Petai
Petai kaya dengan protein tumbuhan dan asid amino yang penting untuk memastikan fungsi sistem saraf yang betul. Ia
juga adalah sumber mineral dan amat tinggi dalam kalsium, fosforus,
kalium, dan besi. Petai juga tinggi dalam serat dan mengandungi sejumlah
besar vitamin C dan E dan juga A vitamin B1, B2 dan B3. Ini menjadikan
petai salah satu sayur-sayuran tempatan yang paling berkhasiat. Berita
baik adalah bahawa petai mempunyai manfaat kesihatan yang penting dan
telah digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat penyakit
kencing manis, darah tinggi, penyakit hati dan masalah buah pinggang.
Petai juga kononnya berkesan dalam membuang cacing usus dan parasit.
Antioksidan yang kuat
Petai
mengandungi antioksidan kuat yang berkesan boleh hapus sisa radikal
berbahaya dan melindungi sel-sel badan daripada mengalami kerosakan. Antioksidan
juga membantu untuk mengelakkan tekanan oksidatif yang merupakan punca
pelbagai penyakit termasuk penyakit seperti kencing manis, darah tinggi,
artritis dan kanser.
Banyak
kajian telah dilakukan untuk membuktikan sifat antioksidan petai.
Antaranya ialah kandungan Vitamin C yang tinggi dan sejumlah besar
vitamin E adalah sebatian utama yang terdapat dalam petai yang
menyumbang kepada keupayaan antioksidannya.
Petai juga didapati menunjukkan jumlah sebatian fenolik yang tinggi. Fenolik bertindak sebagai antioksidan yang mempunyai ciri-ciri antiseptik dan anti-bakteria yang kuat.
Diabetes dan kolesterol
Mungkin salah satu manfaat yang paling penting petai adalah sebagai rawatan diabetes. Ahli-ahli
sains di Universiti Pertanian Malaysia mendapati bahawa petai
mengandungi ekstrak kloroform yang ketara mengurangkan tahap glukosa
darah pada tikus diabetes Alloxan-teraruh.
Kajian
juga mendapati bahawa kesan hipoglisemik petai adalah disebabkan dua
sterol tumbuhan utama yang hadir dalam kacang dan buah yang bekerja
secara sinergistik untuk menghasilkan kesan anti-diabetes.
Sterol
tumbuhan telah terbukti dengan ketara menurunkan paras kolesterol LDL
sekaligus dapat mengurangkan risiko strok dan penyakit jantung.
Membantu penghadaman dan penurunan berat badan
Petai
menjadi makanan sterol yang tinggi, secara semula jadi mengandungi
jumlah yang tinggi serat untuk mengelakkan sembelit dan memastikan
sistem penghadaman yang sihat.
Serat
melambatkan penyerapan glukosa daripada usus dan menghalang peningkatan
yang pesat tahap insulin dalam darah. Ini juga memberi manfaat kepada
pesakit kencing manis dan juga orang-orang yang obesiti.
Anti-kanser dan anti-radang
Thiazolidine-4-karboksilik asid juga dikenali sebagai thioproline adalah asid amino yang memberikan bau sulfur pada petai. Ia adalah ejen yang dapat memerangkap
nitrit yang berkesan dalam badan. Nitrit biasanya digunakan dalam
industri membuat makanan dan untuk mengawet daging.
Thioproline
bertindak sebagai penyingkir nitrit dan telah diuji berkesan sebagai
agen anti-kanser. Apa yang menarik untuk diperhatikan ialah bahawa
jumlah thioproline dalam kacang petai tidak dapat dikesan dalam bentuk
mentah tetapi meningkat dengan ketara selepas mendidih.
Caryophyllene
dan Lupeol dua sebatian lain yang dijumpai dalam ekstrak petai yang
telah dilaporkan mempunyai ciri-ciri anti-kanser. Lupeol juga didapati mempunyai kesan anti-radang dan anti-artritis.
Melindungi hati
Petai secara tradisional dipercayai mempunyai keupayaan untuk malakukan pembersihan darah dan detoksifikasi. Organ
hati adalah bertanggungjawab untuk menapis toksin dari darah dan
thioproline, agen anti-kanser yang sama yang dinyatakan di atas
merangsang detoksifikasi dalam hati dan membantu melindungi hati
daripada kerosakan yang disebabkan oleh pelbagai toksin seperti alkohol
dan berlebihan parasetamol.
Anti-bakteria dan anti-mikrob
Polysulphides
Cyclic salah satu daripada sebatian utama dalam petai yang memberi rasa
yang pahit pada petai mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antikulat.
Atas
sebab ini petai digunakan dalam perubatan tradisional untuk merawat
keradangan buah pinggang yang disebabkan oleh aktiviti bakteria di dalam
buah pinggang (contohnya E-coli). Petai juga merupakan penawar yang
digunakan untuk jangkitan daripada saluran Kencing dan pundi kencing.
Mengurangkan tekanan darah tinggi
Ekstrak
akar petai telah lama digunakan dalam perubatan tradisional untuk
merawat tekanan darah tinggi. Saintis telah mendapati bahawa petai
mengandungi peptida bioaktif (rantaian asid amino) yang mempunyai kesan
antihipertensi.
Kesan-kesan sampingan
Petai
kaya dengan karbohidrat kompleks oleh itu ia adalah biasa untuk
mengalami kembung dan perut kembung akibat gas dibentuk oleh pecahan
karbohidrat kompleks untuk proses penghadaman.
Petai mengandungi asid djenkolic asid amino yang mengandungi sulfur yang sedikit toksik. Dalam kepekatan yang tinggi ia boleh menyebabkan "gout, kesukaran membuang air kecil dan kegagalan buah pinggang "
Ia adalah dinasihatkan untuk minum air yang banyak untuk mengurangkan pengumpulan asid djenkolic dalam badan.
Tidak
ada data saintifik mengenai tahap purin dari petai. Walau bagaimanapun,
ia boleh dianggap bahawa seperti mana-mana kekacang, ia mungkin
mengandungi tahap yang sederhana.
Makanan yang tinggi purin boleh meningkatkan tahap asid urik oleh itu
orang-orang yang terdedah kepada gout perlu mengambil petai secara
sederhana.
Walaupun
petai mempunyai kesan anti-bakteria dan anti-radang pada buah pinggang,
penggunaan petai mungkin perlu terhad untuk pesakit dengan penyakit
buah pinggang kerana petai yang tinggi dalam protein, kalium dan
fosforus, semua yang memberi kesan kepada fungsi buah pinggang pada
orang dengan penyakit buah pinggang.
Mengetahui
faedah kesihatan yang berkaitan dengan petai akan membolehkan kita
untuk menghargai hasil tempatan ini dan mengakui alam ciptaan tuhan
merupakan sumber yang sempurna untuk kesihatan.
Ikuti kami melalui RSS 2.0.