Kelebihan Buah Delima Untuk Kesihatan
Tidak
dapat dinafikan bahawa terdapat bukti yang menyatakan bahagian pokok
delima banyak kegunaan dan faedahnya. Dan ini telah diakui dalam
perubatan melayu seperti ramuan jamu daripada pokok delima sebagai ubat
cacing. Ramuan ini sebenarnya sudah lama diamalkan oleh masyarakat
tradisional melayu. Cuma yang mungkin, ilmu perubatan Melayu tradisional
ini tidak terus diamalkan dan tidak langsung sampai kepada generasi
baru sekarang dan ia seolah- olah dibiarkan begitu sahaja.
Bahagian
kulit buah delima pula mengandungi sejenis alkaloid yang boleh mengawal
beberapa jenis cacing seperti cacing pita yang mendiami perut manusia.
Rasanya yang pahit tidak sesuai untuk dimakan tidak seperti bijinya yang
manis, tetapi manfaat daripada rasa pahit tersebut ialah dapat
menghapuskan cacing pita dalam perut manusia.
Kulitnya
yang tebal pula bertanggungjawab melindungi buah delima supaya dapat
disimpan dengan mutu yang baik. Jika diselusuri faedah dan kepentingan
kulit serta batang buah delima, ia dapat digunakan untuk melembut dan
menguningkan kulit lembu dan kambing dalam industri barangan kulit di
Morocco dan Syria. Ini kerana kulitnya mengandungi punicotannic acid
yang agak tinggi iaitu sebanyak 22%.
Manakala
bunga buah delima pula mempunyai nilai yang amat tinggi dalam tujuan
perubatan kerana ia dapat mengubati pelbagai jenis penyakit.
Fakta mengenai Buah delima
- Delima atau Punica granatum – sejenis pokok renek atau pokok kecil berdaun luruh boleh membesar sehingga ketinggian lima hingga lapan meter.
- Berasal dari Asia Barat Daya dan ditanam secara semula jadi di seluruh kawasan Mediterranean dan Kausasus sejak zaman purba lagi.
- Turut ditanam secara meluas di Afghanistan, Algeria, Armenia, Azerbaijan, Iran, Iraq, India, Pakistan, Syria, Turki serta kawasan lebih kering di Asia Tenggara seperti Semenanjung Malaysia, India Timur, dan kawasan tropika di Afrika.
- Delima dibawa masuk ke Amerika Latin dan California oleh peneroka Sepanyol pada tahun 1769. Delima kini ditanam di sebahagian California dan Arizona untuk pengeluaran jus.
- Di Hemisfera Utara, delima biasanya berbuah bermula pada September sehingga Februari, manakala di Hemisfera Selatan, musim buah delima bermula dari Mac sehingga Mei.
- Saiz buah delima matang sekitar 7-12 sentimeter diameter, bergantung kepada pelbagai jenis dengan bentuk bulat heksagon.
- Berkulit tebal warna kemerahan dan kekuningan pada lapisan luar.
- Sebiji buah delima terdapat sekitar 700-800 benih biji padat dipanggil arils yang berwarna merah.
- Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran).
Khasiat Buah delima untuk kesihatan
Buah delima mengandungi antioksidan.
Kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti antioksidan juga dikatakan lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polifenol dalam buah delima juga lebih tinggi.
Fungsi Antioksidan ialah ianya dapat melawan radikal bebas yang dapat merosakkan sel dalam badan kita. Kerosakkan sel akan menyebabkan pelbagai penyakit termasuklah kanser, penyakit jantung dan alzheimer.
Buah delima dapat Melindungi jantung kita
Kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan penyakit lain seperti serangan jantung dan stroke. Buah delima mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat diarteri.
Dalam Journal of Cardiology menyatakan pesakit koroneri (PJK) yang jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran darah ke jantung sebanyak 1 %. Aliran darah menurun sebesar 18%.
Buah delima dapat Menurunkan kadar kolesterol dalam darah
Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, antioksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (kolesterol jahat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (kolesterol baik).
Buah delima dapat Mencegah dan mengubati kanser
Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengubati berbagai jenis kanser: Jus buah delima dapat menghancurkan sel-sel kanser payudara dan dapat membiarkan sel-sel sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan sel kanser payudara.
– Ekstrak biji delima yang kaya polifenol dapat memulihkan sel-sel leukemia kembali menjadi normal.
– buah delima membantutkan perkembangan kanser paru-paru dan kanser prostat. Dalam sebuah penelitian terhadap 50 lelaki yang telah menjalani pengubatan kanser prostat yang minum 205g jus delima setiap hari dapat melambatkan penggandaan PSA (ukuran perkembangan kanser prostat) dan dapat mengurangkan rawatan seperti kimoterapi atau terapi hormon.
Delima melawan kanser payudara
Penyelidik
mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel
kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian
lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak
bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di
Winsconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran
sel kanser kulit.
Buah delima mungkin mencegah dan memperlambat penyakit Alzheimer. (Nyayuk)
Dalam sebuah kajian, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan penyakit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik.
Pengkaji
daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa
sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat
menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer's daripada
mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.
Buah delima Sumber nutrisi
Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.
Menguatkan Sistem pertahanan badan
Delima
merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat
memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam
Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua
penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa
serangan jantung atau penyakit hati.
Khasiat buah delima untuk kecantikan kulit
sumber asid folat dan antioksidan dalam buah delima memberi kesan semula jadi kerana dapat merangsang, menyaktoksid dan meningkatkan kecantikan kulit semula jadi.
Kandungan gula Buah delima mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.
Lagi satu buah delima juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat caranya sangat mudah
- selepas makan buah delima jangan buang kulitnyer ambik kulit buah delima jemur sehingga kulitnyer kecut
- kemudian kisar atau kalau rajin tumbuk sampai lumat sehingga ianya menjadi serbuk…kemudian simpan dalam bekas
- dan apabila nak digunakan ambik sedikit serbuk tadi tambahkan sedikit air perahan limau nipis dan sapukan pada wajah
- biarkan ianyer kering kemudian basuh
Jus
delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah
pada genitals (alat kelamin). Ia juga dapat mencegah ketidak suburan
dan kemadulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra' dapat
meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.
Mengurangkan risiko penyakit kencing manis
Meminum
jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan
risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis
yang meminum jus delima 3 bulan dapat merendahkan atherosclerosis (atau
pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. "Dalam jus delima, gula
bercantum kepada antioksidan yang unik, di mana sebenarnya menjadikan
gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis".
Menghalang kemasukan VIRUS HIV-1 dan MOCROBICIDE
Keputusan
eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang
dapat meyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4
dan CXCR4/CCR5 dapat menahan sernagan virus utama A sehingga G dan juga
kumpulan 0.
Merendahkan tekanan darah
Salah
satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini
adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan
antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah
kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada
pencegahan serangan jantung dan strok.
Menguatkan kesihatan gigi
Delima
diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang
sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang
pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan
gigi.
Mengurangkan BATUK dan ASTHMA
Kandungan
asid askorbik ( vitamin C ) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen
anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada
pengidap asthma dan lelah.
DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
- Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
- Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
- Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
- Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
- Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
Mengadungi kepelbagaian vitamin
Delima
mengandungi 'potassium' yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain
seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitamin-vitamin A, B1,
B2, B3 dan C. Mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di
dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali
kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya
bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.
Melindungi otak bayi
Kajian
Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat
melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu
untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor
mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan
tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing
pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan
Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung
mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari.
Jus
delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral
yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus
delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan
kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu
malam.
Rahsia Buah Delima Dalam Islam
Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud, " Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon kurma dan delima
". [Surah al Rahman ayat 68]. Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga. Mengapa begitu sekali pengiktirafan Allah terhadap buah delima sebagai anugerah kepada makhlukNya di muka bumi? Apakah keistimewaan di sebalik sebiji buah delima?
Jika ditinjau, delima yang berasal dari negara Iran dikenali sebagai Pinica granatum dalam istilah botani juga didapati di India, Afghanistan dan Syria. Pada zaman Nabi Musa as lagi, buah delima yang bermutu sudah ditanam di Palestin dan Lebanon. Buah delima menjadi simbol kesuburan bagi perkahwinan masyarakat di Timur Tengah.
Manakala dalam agama Kristian, buah delima menjadi simbol kebangkitan semula dan kehidupan yang kekal serta dalam agama Buddha, buah delima dikatakan buah yang berkat selain daripada buah limau dan pic. Di China pula, buah delima menjadi satu simbol kesuburan, rezeki yang melimpah ruah, keturunan yang ramai dan masa depan yang diberkati.
Namun, dalam Islam, buah delima merupakan salah satu buah yang terdapat di dalam syurga yang dikurniakan Allah sebagai rezeki yang boleh dinikmati oleh umat manusia yang menunjukkan tanda- tanda kekuasaanNya sebagaimana yang termaktub dalam firmanNya di dalam surah al An'am ayat 99 dan ayat 141.
Al Ghazali mengajak manusia agar merenung tentang penciptaan buah delima sebagai tanda kehebatan Allah
di mana ia terbentuk seperti kantung- kantung kecil yang segar, dengan
bahagian bawahnya besar dan bahagian atasnya tipisyang kelihatan seperti
bukit.Kemasan yang tersusun rapi biji buah tersebut seakan disusun oleh
manusia serta dibalut dengan kulit yang tipis seperti tenunan halus dan
akhirnya ia dibalut dengan kulit yang tebal mengelilingi buah delima
tersebut.
Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit..
Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.
Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.
Ternyata buah delima mempunyai banyak manfaat untuk manusia sama ada sebagai buah- buahan mahupun dijadikan sebagai ubat penawar. Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan lembap, oleh sebab itu ia amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru- paru kerana ia akan melegakan batuk.
Seperti mana sabda daripada Nabi Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut.
Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.
Justeru, kemanfaatan buah delima tidak dapat disangkal lagi kerana ia bukanlah hanya sekadar sebiji buah yang mengandungi banyak khasiat untuk dimakan tetapi keseluruhan penciptaan pokok buah delima memberi manfaat kepada umat manusia. Sekaligus ia menggambarkan kepada kita, betapa hebatnya kuasa Allah.
Renungkanlah dan perhatikanlah, bagaimana dahan tempat buah delima tergantung yang diciptakanNya dengan rapi dan kuat serta tidak gugur buahnya sebelum sampai waktunya. Ini menunjukkan betapa setiap kejadian yang Allah cipta mempunyai rahsia dan keistimewaan tersendiri agar manusia mendapat manfaat dan menilai kurniaan tersebut.
Hikmah penciptaan buah delima dengan percaturan yang sebegitu rupa mempunyai nilai kehebatan tersendiri. Seandainya ia tidak dilapisi dengan lapisan yang halus itu, sudah tentu sari makanan tidak dapat sampai kepada biji buah delima tersebut. Dengan mendapat sari makanan itulah, buah delima mempunyai rasa manis tetapi akarnya sendiri mempunyai rasa yang amat pahit..
Lapisan yang membahagi ruang biji buah delima berfungsi untuk memelihara buahnya dan seluruh biji buah tersebut dilitupi dengan kulit yang keras tetapi rasanya agak pahit adalah untuk menjaganya bebas daripada segala hama. Sorotan tentang kejadian ini menunjukkan kepada kita betapa setiap kejadian yang Allah ciptakan mempunyai keistimewaan tersendiri.
Dari sudut pemakanan, buah delima amat kaya dengan sodium dan mengandungi unsur- unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Manakala zat protein dan lemak hanyalah sedikit sahaja terkandung di dalamnya. Oleh sebab ia mempunyai nilai pemakanan yang baik, buah delima juga disarankan dimakan dalam mengimbangi pemakanan sempurna dari kelas buah- buahan.
Ternyata buah delima mempunyai banyak manfaat untuk manusia sama ada sebagai buah- buahan mahupun dijadikan sebagai ubat penawar. Menurut Ibn Qayyim Al Jauziyah, buah delima bersifat panas dan lembap, oleh sebab itu ia amat baik untuk menguatkan perut, tekak, dada dan paru- paru kerana ia akan melegakan batuk.
Seperti mana sabda daripada Nabi Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut.
Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.
Justeru, kemanfaatan buah delima tidak dapat disangkal lagi kerana ia bukanlah hanya sekadar sebiji buah yang mengandungi banyak khasiat untuk dimakan tetapi keseluruhan penciptaan pokok buah delima memberi manfaat kepada umat manusia. Sekaligus ia menggambarkan kepada kita, betapa hebatnya kuasa Allah.
Renungkanlah dan perhatikanlah, bagaimana dahan tempat buah delima tergantung yang diciptakanNya dengan rapi dan kuat serta tidak gugur buahnya sebelum sampai waktunya. Ini menunjukkan betapa setiap kejadian yang Allah cipta mempunyai rahsia dan keistimewaan tersendiri agar manusia mendapat manfaat dan menilai kurniaan tersebut.
Ikuti kami melalui RSS 2.0.