. Cara betul bancuh susu - Emmy Shaklee - [Shaklee Independent Distributor]

Cara betul bancuh susu

at Rabu, 27 Januari 2016[10:34 PG]

susu 
SUSU ibu sememangnya diakui susu yang paling terbaik untuk diberikan kepada bayi.

Namun dewasa ini tidak semua wanita yang bergelar 'mama' dapat melakukannya.

Atas faktor-faktor tertentu susu formula terpaksa menjadi pengganti. Sudah tentu khasiatnya tidak setanding susu ibu, dan menjadi lebih malang lagi, apabila ramai ibu bapa yang salah membancuh susu formula hingga menyebabkan zat atau nutrisi dalam susu hilang.

Seperti kezaliman bagaimana anda membacuh susu formula? Selalunya cara di bawah ini bukan?

  1. Masukkan susu formula yang disukat dalam botol.
  2. Tuang air panas.
  3. Selebihnya tuang air masak yang sejuk.
  4. Goncang sehingga sebati
  5. Rasa suhu sebelum diberi minum.
Memetik laporan portal Vanilla Kismis menyatakan bahawa sebenarnya langkah-langkah di atas adalah salah!

Kenapa?
Ini kerana air panas dengan suhu lebih 70 darjah Celsius jika dicampur dengan susu formula akan mematikan nutrisi-nutrisi yang ada dalam susu tersebut.

Malah air yang terlampau panas juga akan bertindak balas dengan botol susu jika botol bukan bebas BPA yang mana  pengewapan yang berlaku mungkin akan membebaskan bahan kimia (material botol susu) itu.

Adalah sangat merugikan jika anak yang diberi minum susu formula apatah lagi yang mahal tapi tidak mendapat apa-apa khasiat. Oleh itu ada baiknya kita membaca dahulu langkah-langkah penyediaan susu formula seperti yang terdapat pada label kemasan agar nutrisi-nutrisi dapat diserap dengan elok.

Oleh itu disini kami titipkan langkah-langkah yang betul untuk penyediaan susu si manja iaitu:-

  1. Tuangkan dahulu air masak yang telah disejukkan ke dalam botol susu anak.
  2. Kemudian tuangkan sedikit demi sedikit air panas sehingga air dalam keadaan suhu suam. Contoh sukatan: 4oz air masak, 1oz air panas untuk susu 5oz.
  3. Tambah susu formula mengikut sukatan yang telah diberikan pada tin dengan menggunakan sudu yang dibekalkan.
  4. Tutup botol. dan goncangkan sehingga larut dan sebati.
  5. Uji suhu dengan menuang botol dan biarkan sedikit susu jatuh ke atas pergelangan tangan anda di sebelah dalam. Ia seharusnya terasa suam, bukan panas.
Info tambahan

Mungkin masih ada cara-cara lain untuk membancuh susu yang betul, tetapi tujuannya adalah sama untuk pastikan susu tidak kehilangan nutrien.

Jangan menggunakan ketuhar gelombang mikro (microwave) untuk menyediakan atau memanas semula susu. Pemanasan ketuhar gelombang mikro yang tidak sekata boleh menyebabkan 'titik panas’ (hot spots) di dalam susu. Keadaan ini akan menyebabkan mulut bayi melecur.

Ikuti kami melalui RSS 2.0.
loading...