Daging Masak Merah Ala Thai
Bahan-bahan:
1/2 kilo Daging - dipotong nipis dan di rebus dengan pewarna merah
2 sudu besar lada kering - yang diblend
1 biji bawang besar - dipotong bulat
3 biji bawang putih - diketuk
10 biji cili api - diketuk (terpulang ler pada masing2, nak pedas tambah lagi, tak nak buleh kurangkan)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
Daun limau purut - dikoyakkan
Serai - dititik
Kacang panjang - dipotong memanjang
Garam secukup rasa
Perasa secukup rasa
Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air untuk pekatkan kuah
Cara membuatnya
Memula, goreng ler daging tu sebentar, ketepikanTumiskan bawang putih hingga naik bau.Masukkan lada kering yang diblend tadi,Kacau hingga lada nampak sedikit garing.Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram,Kacau seketika.Masukkan air bancuhan tepung jagung,Masukkan air ke dalam kuali itu Masukkan daun limau purut dan serai,Masukkan bawang besar ,Masukkan garam&perasa.Kacau sebentar.Masukkan air bancuhan tepung jagung.Setelah kuah nampak likat, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi goreng tadi.
Ikuti kami melalui RSS 2.0.