. Nasi Minyak ala Nasi Hujan Panas - Emmy Shaklee - [Shaklee Independent Distributor]

Nasi Minyak ala Nasi Hujan Panas

at Rabu, 15 April 2015[2:16 PTG]

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPz_YjjXfpWimbf4dt6-eXm5Irrig0fzPxC9rBvwBpssS3xhNXLVO019z4vDgxHkfBj_f33C8XxT4ADVHLiRShuohk6EDYenXjt7erO6IiZ6rewxryOg_2qbNuZU04k4OJpFbRHZblt0YK/s320/IMG_3377.JPG

Bahan; 
2 pot beras Basmathi-dibasuh dan toskan kering.
3 pot yang sama air (ada orang gunakan sukatan yang sama dengan beras, tapi saya dapati nasinya terlalu berderai dan keras..saya lebih suka sukatannya lebih...terpulanglah, trial and error)
2 sudu minyak sapi
3 sudu minyak masak
1/2 cawan susu sejat/susu segarpun boleh...jangan susu pekat sudahlah
2 helai daun pandan
1 labu bawang besar dimayang halus/dadu
3 ulas bawang putih dimayang nipis/dadu
1 inci halia dimayang halus
3 kuntum cengkih
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 helai daun pandan
1/2 cawan kismis kuning/hitam-rendam dalam air panas
1/2 cawan biji gajus -digoreng terlebih dahulu
pewarna hijau, merah dan kuning garam

Cara memasaknya; 
Saya gunakan rice cooker..senang aka malas..hahaha Panaskan ricecooker, masukkan minyak sapi dan minyak masak. Bila dah cair, masukkan bahan bawang dan halia. Kacau hingga jernih dan masukkan rempah kasar. tumis sekejap. Masukkan daun pandan. Masukkan air,garam dan tanak hingga menggelegak. Masukkan susu. Masak sekejap. Masukkan beras, kacau dan tutup periuk. Bila hampir kering, kacau dan masukkan kismis serta biji gajus. Titikkan beberapa spot untuk setiap warna merah hijau dan kuning. Biarkan nasi masak. Bila nasi masak, gemburkan nasi dengan garfu...dah siap...senangkan?.. Masak untuk raya ni kan best...padankan dengan kurma ayam, kuzi, dalca, acar rampai, sambal belacan....huhhhh...mentua lalu kat belakang sure tak nampak..hihihi..ok..byee..

Ikuti kami melalui RSS 2.0.
loading...