Pajeri Terung
Bahan-Bahan :
- 3 biji terung panjang
- 5 ulas bawang merah - dikisar
- 3 ulas bawang putih - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- 7 cili kering - dikisar
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 sudu besar udang kering - ditumbuk
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 2 sudu besar kerisik
- Santan secukupnya
- Asam jawa
- Garam, Gula serta Gula Melaka
- rempah ratus - bunga lawang,bunga cengkih,jintan putih,kulit kayu manis
Cara-cara Menyediakan:
- Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah di tengah2nya tapi jangan sampai putus.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap hingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus, bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan tumiskan sehingga kekuningan.
- Masukkan bahan kisar dan udang kering. Masak sehingga garing.
- Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa.
- Akhir sekali masukkan kerisik dan terung yang telah digoreng. Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak.
- Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Ikuti kami melalui RSS 2.0.