. Adunan Roti Canai (Dough) - Emmy Shaklee - [Shaklee Independent Distributor]

Adunan Roti Canai (Dough)

at Isnin, 22 Julai 2013[4:11 PTG]

Bahan-bahan:

550gm tepung gandum
230gm air
3 sudu susu pekat manis
garam
1 sudu besar butter yang di cairkan
1 biji telur
margerin untuk melumur adunan

Cara:

Bancuh bahan-bahan air, susu, garam, butter dan telur di dalam satu bekas.

Dalam bekas lain(loyang menguli), masukkan tepung gandum. Tuang bancuhan air tadi kedalam tepung sedikit demi sedikit hingga habis, uli menjadi adunan selama 15 minit.

Rehatkan adunan 5 minit. kemudian uli semula selama 10-15 minit dan rehatkan semula adunan lagi 5 minit kemudian uli semula lagi 10-15 minit. Pastikan adunan di uli selama 3 kali di selangkan dengan 2 kali rehat.

Adunan akan menjadi liut dan tak mudah terkoyak.

Jangan terlebih uli nanti adunan menjadi terlalu lembik atau keras.

Bahagikan doh kepada 10-11 bahagian, kemudian bulat-bulatkan adunan . Setiap adunan di lumurkan dengan margerin kemudian simpan dalam suhu bilik semalaman.

Ikuti kami melalui RSS 2.0.

here s how we re helping developers build safer an...

aktif libatkan diri sertai ngo

isu kuil bukan penindasan kaum india

nike ardilla sandiwara cinta chord

selangor govt ordered to release pjd link impact a...

number of flood victims in johor remains at 909 pe...

raya couple pose ideas 2025 contoh posing bersama ...

purple haze turning the harley low rider s into a ...

family camping journey ini camping kami yang ke 16...

laporan hasil kajian subspesies manusia influencer

Resepi Telur Bungkus Paling Menepati Selera Puas Hati Bila Isinya Lebih

loading...