Nasi Kerabu
Bahan-bahan:
Nasi
Beras
Air
4 helai daun limau purut
1/2 sk pewarna biru
~Sambal tumis
3 biji bawang besar * dikisar
4 ulas bawang putih * dikisar
1 inch halia * dikisar
2 batang serai * dikisar
2 senduk cili kisar
1 batang serai
1 tin santan
2-3 asam keping
garam
gula
gula merah/ gula Melaka
Sambal Kelapa
Isi ikan direbus (1 ekor ikan kembung)
Kelapa parut goreng tanpa minyak (Kali ini I dh ada kelapa goreng siap..special sebab kelapa ini dikirim khas oleh mak mertua Kak Rin yang disangai atas arang...tq Kak Rin bagi I sikit ;))-
1 biji bawang besar
2 batang serai
garam
gula
Sambal cili
Cili padi
garam
gula
1 biji air perahan limau nipis
Lauk nasi kerabu:
Ayam goreng kunyit/ ikan goreng tepung
Telur masin direbus
Sayuran (kubis, carrot, taugeh, salad dll)
Solok Lada
Keropok
Cara-cara penyediaanya:
Nasi
Masak nasi ikut sukatan macam biasa terpulang kepada kuantiti berapa pot nak masak
Masukkan daun limau purut dan pewarna biru.
Sambal tumis
Panaskan minyak masak, tumis bahan kisar bersama serai sehingga terbit minyak.
Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing. Masukkan asam keping dan biarkan sekejap.
Masukkan garam, gula dan gula merah dan biarkan sebati.
Masukkan santan dan kacau sehingga santan dan sambal mesra.
Kacau sambal perlahan-lahan dan masak sehingga sedikit pekat.
Sambal kelapa:
Kisar isi ikan yang siap direbus bersama bawang dan serai.
Bahan kisar tadi dicampurkan di atas kelapa goreng dan digaul rata (kelapa goreng bolehlah digoreng 1mangkuk kecil,digoreng tanpa minyak)
Masukkan garam dan gula dan digaul rata.
Sambal cili
Kisar/tumbuk cili padi.
Campurkan gula, garam dan perahan limau dan dikacau sebati.
Hidangan:
Hidangkan nasi kerabu bersama sambal tumis, sambal kelapa, sambal cili dan lauk pauk seperti telur masin, solok lada, ayam goreng kunyit, daging bakar dan sayuran